Sandskulpturfestival

Varje år hålls en sandskulpturfestival i Søndervig. Här får 40 skulptörer lov att utsmycka en 200 meter lång och 7 meter hög vägg, utöver 10 soloskulpturer med motiv efter årets tema. 2019 var temat till exempel robotar. Med robotar menas inte några knasiga varelser från fjärran galaxer, utan snarare alla de maskiner som utgör en så stor del av vår verklighet och som kommer att spela en stor roll i vår framtid. Besök Søndervig och de många sandskulpturerna och få en unik upplevelse som både imponerar och får en att tänka efter!

Så gör man en sandskulptur

Det låter helt vansinnigt att det är möjligt att göra en sandskulptur som är 200 meter bred och 7 meter hög, men det går faktiskt. Innan man kan börja skulptera måste sanden förberedas. Detta görs genom att man häller sanden i träformar, fuktar den med vatten och pressar den. På så sätt ser man till att fukten tränger djupt in i blocken, vilket gör att sanden håller sin form. Därefter staplas formarna så att varje form blir mindre ju högre upp den kommer.

När skulpturerna påbörjas avlägsnas formarna i takt med att arbetet framskrider. Inga två verk är likadana, eftersom man både kan experimentera med strukturen och med sand- och grustyperna, vilket gör det möjligt att arbeta med färger.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev och få inspiration för nästa semester i sommarhus.
Vi skickar löpande nyheter, tips och inspiration inför din semester, och du kan när som helst avanmäla dig igen.
Din e-postadress stannar hos oss.
TACK FÖR DIN ANMÄLAN TILL NYHETSBREVET
Vi ser fram emot att få presentera nyheter om våra lyxhus. Innan vi kan göra det måste du bekräfta din anmälan med hjälp av länken i e-postmeddelandet som vi har skickat.

Titta på från början

Som om sandskulpturernas enorma storlek inte var nog, så har skulptörerna bara 10 dagar på sig att bygga dem! Varje år kan man lyckas få en smygtitt av de stora skulpturerna om man tar en sväng förbi området innan den officiella invigningen, då skulptörerna är i full gång med arbetet. Datumen för festivalen finns på startsidan för Sandskulpturfestivalens officiella hemsida.

Sandskulpturfestival i Søndervig

Plats för både fötter och hjul

Alla kan komma till festivalen. Området har ett anlagt stigområde som gör det lätt att ta sig runt med både rullstol, barnvagn eller rullator, och som gör det möjligt för hjulen att köra runt i sanden. Dessutom finns det handikapptoalett och skötbord.

För barn finns det även en sandlekplats där de själva kan bygga sandslott och sandskulpturer tillsammans med proffsen, och låta sig inspireras av både temat och kreativiteten som känns i luften.

Gratis rundtur

Det är även värt att observera att det erbjuds en 20 minuter lång och gratis rundtur för grupper på fler än 10 personer om man bokar via mejl. Rundturen handlar om sandskulpturernas uppbyggnad och konstruktion. 

Ni hittar Sandskulpturfestivalen här

Festivalen är öppen från:

15 maj till 31 augusti 10.00–19.00

1 september till 27 oktober 10.00–17.00

Ni hittar festivalen på nedanstående adress:

Lodbergsbej 44, Søndervig,

DK-6950 Ringkøbing