Sevärdheter på Lolland, Falster och Møn

Vill du tillbringa din semester på Møn, Falster eller Lolland? Då bör du också skriva in några av sevärdheterna i utflyktskalendern, så att du inte missar till exempel Knuthenborg Safaripark med sina 40 djurarter på 600 hektar eller Maribo domkyrka med sina intressanta historier.

Se 40 olika djurarter på ett 600 hektar stort område i Knuthenborg Safaripark

Redan år 1866 öppnade dagens Knuthenborg Safaripark. Cirka 900 djur från 40 olika djurarter bor i denna park. Parken är uppdelad i världens kontinenter och på vissa platser får du till och med lämna din bil och möta djuren på nära håll. Skulle safarisolen bli för het finns också intressanta vattenattraktioner till hands.

Maribo domkyrka berättar historier

Maribo domkyrka byggdes på 1400-talet och fortfarande idag härstammar en stor del av kyrkans inventarier från den tiden. Trädgårdarna och kyrkans damm är också väldigt vackra. Här finns fina vattenspel och en plats för vila och meditation.

Møns Klint – Historien om Danmarks grundande

Møns Klint bjuder på natursköna områden, som skapades för över 12 000 år sedan. Det finns goda möjligheter att njuta av kritklippans skönhet både från ovan eller nerifrån stranden. Om ni har tur kan ni hitta fossiler av mindre förhistoriska djurarter.

Natursköna områden Møns Klint

GeoCenter Møns Klint – en tillbakablick på Danmarks begynnelse

GeoCenter Møns Klint är ett av Danmarks mest spännande vetenskapscenter, där det finns utställningar med 70 miljoner år gammal historia. Det finns mer än 20 olika och lärorika aktiviteter. En av utställningarna tar bland annat upp hur Danmark formades i loppet av de senaste många miljoner åren.    

Koldkrigsmuseum Stevnsfort – en lämning från forntiden

Koldkrigsmuseum Stevnsfort ligger vid Stevns Klint och sträcker sig ut till den sydliga delen av Öresund. Fästningen ser idag ut som den gjorde då kalla kriget upphörde och den ger en känsla av hur det var att leva under denna period. Museet erbjuder guidade turer som ger möjlighet att komma ned i den underjordiska delen av fortet.

Marielyst är en semesterort som inte saknar något

Marielyst Strand är en av Danmarks bästa badstränder och sträcker sig cirka 20 kilometer längs Falsters kust. Den passar dessutom utmärkt för barnfamiljer. Marielyst Torv förenar den trevliga semesterorten med stranden, så efter en härlig dag på stranden kan man njuta av semesterstämningen på Danmarks största träterrass.

Golf & Fun Park är full av aktiviteter för hela familjen

Golf & Fun Park finns en mängd roliga upplevelser för hela familjen. Parken bjuder bland annat på Europas längsta minigolfbana och både fotbolls- och handbollsgolf. Testa också de roliga Bumper Balls och tackla varandra hur vilt ni vill utan att någon kommer till skada. Detta är bara ett litet urval av vad parken har att bjuda på.

Aktiviteter för hela familjen på Golf & Fun Park

Møns Museum – berättelser från förr

Møns Museum har ni möjlighet att dyka ner i öns historia från förr till nu. Det är även möjligt att gå på en 175 kilometer lång vandringstur. Planera turen så att den passar era önskningar och er fysik. Det är ett aktivt sätt att uppleva öns natur, kulturhistoria och gastronomi. 

Åk på en autentisk utflykt till medeltiden

När ni besöker den rekonstruerade medeltidsstaden Sundkøbing i Nykøbing Falster, får ni verkligen en känsla av att ha rest tillbaka i tiden. Det är inte bara de gamla byggnaderna, de frigående djuren och medarbetarnas kläder som bidrar till er upplevelse, utan även den enorma kunskapen som medarbetarna har om livet under medeltiden, som de med glädje delar med sig av till er.

Fuglsang Kunstmuseum

På Fuglsang Kunstmuseum ställs det ut konst ända från 1700-talet. Den största delen av samlingen är dock från 1900–1950 och består av både papper, målningar och skulpturer. Det är också värt att ta en titt på hemsidan för att se museets aktuella aktiviteter. På skolloven lägger man även till fler roliga aktiviteter för barn och familjer.

Krokodille Zoo

På Krokodille Zoo kan ni besöka alla nu levande krokodilarter, varav många antingen är hotade eller mer eller mindre utrotade. Stig in i tropiska omgivningar och få en inblick i dessa fantastiska varelsers liv. Se även många av djuren som krokodilerna lever sida vid sida med i deras naturliga omgivningar.

BonBon-Land: sommarlandsskoj för hela familjen

I sommarlandet BonBon-Land har berg- och dalbanorna roliga namn och åkattraktionerna är fördelade på flera nivåer, så att det finns något för både de riktigt vilda och de mindre vågade. Hela året, och framför allt under sommarlovet, anordnas musik, dans, cirkus och andra roliga aktiviteter, så om det skulle behövas kan fjärilarna i magen få en liten paus.

Stevns Klint tar med er 60 miljoner år tillbaka i tiden

På Själlands östkust ligger Stevns Klint, som varit ett av UNESCO:s världsarv sedan 2014. Här kan ni få en unik inblick i vad som hände med jorden när dinosaurierna dog ut, vilket ledde till däggdjurens och därmed människans utveckling. Det är en väldigt speciell upplevelse att besöka området, som är vackert beläget vid Östersjön och har ett rikt djur- och växtliv.

 

Foto 2, copyright: Kim Wyon