Jylland lockar med snaddyner och blåsige kuster i sommarhus 

Jylland
Totalyta23 872 kvadratmeter
GPS-koordinater55° 38′ N, 9° 12′ E
Omgivande vattenNordsjön, Skagerrak, Kattegatt, Östersjön
Ekonomiska sektorerTurism, fiske, industri
StrukturSödra Jylland, mellersta Jylland och norra Jylland
Viktiga städerÅlborg, Århus, Billund, Ebeltoft, Hanstholm, Hirtshals, Kolding, Skagen
SevärdheterLegoland, Jellingestenarna, friluftsmuséet Hjerl Hede, fregatten Jylland, Rosenholms slott, Clausholms slott, Sønderborg slott

Den danska regionen Jylland är helt omgiven av hav, bortsett från i söder där det gränsar till Tyskland. I väster ligger den blåsiga Nordsjön, medan Östersjön längs den jylländska östkusten med sina barnvänliga stränder bjuder in till badsemester. I norra Jylland skiljer Limfjorden ön Vendsyssel-Thy från fastlandet. Långa vikar med drömlika sanddyner sträcker sig längs kusten och gör spetsen på Jylland till ett populärt semesterområde. Östersjön och Nordsjön binds ihop mellan Danmark, Norge och Sverige av Skagerrak och Kattegat. Jylland är Danmarks västligaste region, och den västligaste punkten är udden Blåvands Huk, vars vita fyr är ett populärt vykortsmotiv.

Den vandrande sanddynen Råbjerg Mile på norra Jylland

Vendsyssel-Thy är känd för sina väldigt romantiska naturlandskap. Branta klippor, täta skogar och blomstrande hedar är det som gör Nordjylland så attraktivt. Du kan njuta av det vackra landskapet i Nationalpark Thy, som ligger mellan Limfjorden och Nordsjön. Förutom fjorden med sina slingrande förgreningar och vikar finns det många naturliga sjöar och vattendrag på norra Jylland med en stor rikedom av fiskar och fåglar, till exempel Legindsjön på Limfjord-ön Mors. Ett mystiskt naturfenomen är Råbjerg Mile, Danmarks största vandrande sanddyn som ligger söder om staden Skagen. Nordligaste spetsen av Jylland fascinerar med magiska ljusförhållanden, som inspirerat många konstnärer, som Köpenhamnsmålaren Viggo Johansen och impressionisten Anna Ancher.

Råbjerg Mile
Den vandrande sanddynen Råbjerg Mile på norra Jylland

Ljusa sandstränder sträcker sig längs Nordjyllands kust. I väster, där den grova Nordsjön med sina böljande vågor kan ge riktiga adrenalinkickar, kommer vind-och kitesurfare att hitta perfekta förutsättningar för sin passion, till exempel på stranden i den livliga fiskebyn Vorupør. Vill du istället tillbringa en mysig strandsemester på Nordjylland, är vikarna vid Kattegat och Skagerrak perfekta.

 

Jammerbugten
Løkken Strand vid Jammerbugten

Trevliga kustorter vid Jammerbugten

Jammerbugten sträcker sig omkring hundra kilometer mellan Thorup Strand och Hirtshals vid Skagerrak. Breda sandstränder, de flesta av dem med Blå Flagg, inbjuder till solbad med sanddynerna som kuliss. Särskilt idylliskt är sommarhusområdet Grønhøj, där sandrågen växer på sanddynerna på stranden, som erbjuder många skyddade platser.

I sommarstuga på Henne Strand på västra Jylland

Henne strand, Vestjylland
Fantastisk utsikt från sommarstugan på Henne Strand på Västjylland

Himmelska stränder vid Nordsjön på västra Jylland

Den långa jylländska västkusten gränsar till Nordsjön. Vattensportsentusiaster som letar efter spänning dras vanligtvis norrut. Stränderna längre söderut bjuder dock på lite lugnare vatten. En utmärkt destination för resenärer som vill prova på att surfa är sommarhusområdena på den smala udden mellan Ringkøbing Fjord och Nordsjön. Fjorden, som är åtskild från det öppna havet, passar utmärkt för de första surfförsöken. Söder om fjorden finns också Bork Vikingehavn, vilket är ett spännande utflyktsmål för barn och vuxna.

I söder finns kilometerlånga sandstränder och du kan koppla av i solen, till exempel på Henne Strand eller Vejers! Bunkrar för klättring och konstverk pryder den vita stranden i Nordsjöorten Blåvand. Hobukten utgör början på Nationalparken Vadehavet på södra Jylland. Promenader längs havsbotten, från vilken vattnet har dragit sig tillbaka, gör vistelsen i detta område extra speciell. Läs mer om västra Jylland och de vackraste platserna för din strandsemester längs Nordsjön här.

Århus på östra Jylland
Århus på östra Jylland

Många olika fritidsmöjligheter för semesterfirare på östra Jylland

På kartan sträcker sig Östjylland från Viborg till Kattegat, från Hobro i norr till Fredericia vid Lilla Bält. Fjordar och vikar tränger sig in längs kusten, och här finns de bästa badplatserna för småbarnsfamiljer. Ungefär i mitten sträcker sig halvön Djursland ut i Östersjön. Regionen kännetecknas av barnvänliga stränder och ett brett utbud av fritidsaktiviteter, bland annat ligger nöjesparken Djurs Sommerland på halvön.

Söder om Djursland ligger Århus Bugt med Jyllands största stad. Endast den danska huvudstaden Köpenhamn på Själland vinner över Århus när det kommer till invånarantal, men när det kommer till kulturella sevärdheter har den vidsträckta hamnstaden nästan lika mycket att erbjuda. ARoS Aarhus Kunstmuseum och Moesgård Museum med sina förhistoriska skatter är världsberömda. Både i själva viken och längre söderut möts gästerna av stränder som sluttar svagt ner i havet.

De som letar efter ett ställe att fiska på eller vill segla i östra Jylland är i goda händer vid Vejle Fjord. Det finns gott om havsöring i inloppet norr om Fredericia, och med båt kan du inte bara utforska Lilla Bält utan också ta dig in i den vackra skärgården på södra Fyn.

Stranden på Rømø
Kitebuggies på ön Rømø

Förtjusande öar i Nordsjön och Östersjön på södra Jylland

I väst skummar Nordsjön vid södra Jyllands kust, och i öster smeker Östersjöns milda vågor stranden. Regionen är bortskämd av vädret, som är varmt och skönt, och därför passar de flacka Östersjöstränderna utmärkt för bad på sommaren. På ön Alsen stiger temperaturen ofta till över 25 °C från juni till augusti. Ön har inte bara inbjudande badstränder, utan också ett mycket stort antal förhistoriska monument. Alsen är endast ansluten till Kegnæs-halvön via ett smalt näs. På Kegnæs finns några mindre orter, och längs sydkusten sträcker sig isolerade stränder längs det azurblå havet.

Öarna i danska Vadehavet är kända för sina drakfestivaler. Fanø ligger i Nordsjön utanför staden Esbjergs kust, medan Rømø ligger precis söder om Sylt. På stränderna på ön mitt i nationalparken kan du inte bara simma, bygga sandslott och flyga drakar – du kan också roa dig med kitebuggies! Det finns många små museer på Fanø som ger information om livet på ön över tid. Rømøs främsta attraktioner inkluderar skallbenet av en val i Kongsmark, Naturcenter Tønnisgård som är tillägnat Vadehavet och 1700-talsgården Kommandørgården.

Sommarstugor vid Skagerrak på Jylland vid Hirtshals
Sommarstugor vid Skagerrak på Jylland vid Hirtshals

Stämningsfulla resor till ett sommarhus på Jylland

Urvalet av sommarhus på Jylland är enormt, och moderna sommarhus med alla tänkbara extrafunktioner står till förfogande. Boka en sommarstuga direkt vid havet under de varma månaderna eller mys framför spisen eller i bastun på vintern! Alla som reser till Jylland med barn kommer att kunna roa sig i ett stort utrustat aktivitetsrum. Oavsett om du vill vindsurfa längs Jyllands Nordsjökust eller flyga drake, koppla av med familjen vid Östersjön eller letar efter en semesterort med högt rekreationsvärde kan du hitta rätt sommarhus för din semester på Jylland!