Själland – attraktioner

Vill du uppleva kultur på Själland behöver du inte leta länge. Konstälskare gör en avstickare till Louisiana-museet och den som gillar snabba åkattraktioner drar till Sommerland Sjælland eller Tivoli i Köpenhamn. Mystiska spökhistorier får du höra i Kronbergs slott.

För konstvänner: Louisiana-museet

I Louisiana-museet blir modern konst konkret. Här förenas arkitektur, natur och konst. I barnhuset kan barnen testa sin konstnärliga förmåga och vem vet? Kanske finns det en modern konstnär bland familjens yngsta medlemmar?

Frederiksborgs slott – Fem århundraden av historia

I Frederiksborgs slott med det nationalhistoriska museet kan du uppleva helt olika stilriktningar. Omkring fem århundraden av historia och förändringar bland konst och möbler gör denna utflykt till en riktig upplevelse. Den danska historien för barn behandlas också på ett intressant sätt.

Det bjuder Sommerland Sjælland på

Vissa nöjesparker har så många attraktioner att det är alldeles omöjligt att hinna med alla på en dag. Sommerland Sjælland hör verkligen till denna kategori. Oavsett om det handlar om berg- och dalbanor, snabba go-kart-tävlingar eller en tur på floden genom Amazonas, är Sommerland Sjælland alltid en upplevelse.

Kronborgs slott – Världskulturarv med historia

Spökar det verkligen på Kronborgs slott? Med lite tur har alla onda andar drivits ut. Eller kommer den legendariska krigaren Holger Danske vakna en dag? Slottet är inte bara ett världskulturarv, utan håller dessutom världsklass. Har du tur kanske du också kan se en Shakespeare-föreställning på slottet.

Attraktioner för hela familjen: Tivoli

Vill du testa på att skakas om ordentligt i någon av åkattraktionerna på Tivoli i Köpenhamn? Då ska du kliva in i den virvlande ”Monsunen” eller ta en tur med ”Draken”. Eller så tar du dig upp i luften med Starflyer. 

Bryggeri och konst i Carlsberg-museet

Skulptursamlingen, den historiska trädgården och gallerierna är bara en del av det som gör Carlsberg-museet till ett intressant utflyktsmål. Naturligtvis spelar även ölprovningen med sorter från det egna bryggeriet in på varför Carlsberg-museet är så omtyckt. Dock kommer såklart även nykterister och personer som inte tycker om öl att uppskatta Carlsberg-museet.

På København Zoo finns alla kontinenter representerade

Geodjurparken København Zoo delar in sina attraktioner enligt jordens kontinenter. I den nordiska djurparken kan du uppleva nordiska djur, som varg, myskoxe och björn. I Australien möter du girafferna och de tasmanska djävlarna, och barnen kommer att uppskatta den riktigt gulliga Kaninstaden.

1.000 kvadratmeter i 3D – Tycho Brahe Planetarium

Vill du göra en resa ut i rymden? Då ska du besöka Tycho Brahe Planetarium. På en 1 000 kvadratmeter stor filmduk kan du utforska vårt universums hemligheter i 3D. I planetariet kan du också göra en resa i undervattensvärlden och i djungeln.

Fredensborgs slott – säte för kungafamiljen

När kungafamiljen vistas på Fredensborgs slott är det tyvärr inte tillgängligt för turister. Men i juli kan du delta i en guidad rundtur i slottet, medan slottsparken är öppen året runt för besök.

Besök Bakken – världens äldsta nöjespark

10 km norr om Köpenhamn hittar du Bakken, som ligger mitt i Dyrehaven. På Bakken finns det något som faller alla i smaken. Du kan testa åkattraktionerna eller spelbodarna, ta en paus på en av Bakkens många restauranger, ta del av gratis underhållning på Friluftsscenen eller gå på Øltour bland Bakkens pubar. Möjligheterna är många, och lyckligtvis bjuds det på både gratisunderhållning och gratiskonserter under säsongen, och det är alltid fri entré till Bakken.

Danmarks science center – Experimentarium

I de många interaktiva utställningarna på Experimentarium kan ni lära er mer om massor av olika fysiska och biologiska ämnen genom skoj, lek och experiment på den egna kroppen. Ta en tematur, gå på vetenskapsshow eller se när till exempel ett mänskoöga dissekeras. På Experimentarium finns det massor att göra och allt sker i vetenskapens tecken!

Asserbo Slotsruin tar er med tillbaka i tiden

Först ett kloster, sedan ett slott och till sist en ruin. Det bästa sättet att uppleva Asserbo Slots historia är att besöka ruinen i Asserbo Plantage. 

Nordsjællands Fuglepark - upplev fåglarna i deras naturliga miljö

Här finns omkring 2 000 fåglar från 200 olika arter på ett 70 000 kvadratmeter stort område. Nordsjællands Fuglepark har särskilt fokus på artskydd och att fåglarna i så stor utsträckning som möjligt ska kunna leva ett naturligt djurliv.

Geopark Odsherred 

I Geopark Odsherred får du lära dig om regionens natur och kultur. Berättelserna sträcker sig från bronsåldern, genom medeltiden och till dagens ekologiska lantbruk.

Stevns Klint tar med er 60 miljoner år tillbaka i tiden

På Själlands östkust ligger Stevns Klint, som varit ett av UNESCO:s världsarv sedan 2014. Här kan ni få en unik inblick i vad som hände med jorden när dinosaurierna dog ut, vilket ledde till däggdjurens och därmed människans utveckling. Det är en väldigt speciell upplevelse att besöka området, som är vackert beläget vid Östersjön och har ett rikt djur- och växtliv.