Det är Öland

Historiska byggnader och nöjesparker: det är Öland

Om du vill utforska Ölands historia lönar det sig att besöka Sollidens slott, Kalmar domkyrka eller Borgholms slottsruiner. En helt annan stimulans bjuder Ölands Djur- och nöjespark på. Här kan du beundra djuren, åka berg-och dalbana och bada.

Sollidens slott – en slottspark och en utställning

Tyvärr får du inte gå in på Sollidens slott , men du kan uppleva olika utställningar i entrén till det eleganta slottet. Du kan också besöka slottsparken med bland annat en italiensk och en engelsk trädgård.

Kalmar domkyrka – en domkyrka utan kupol

Tanken var att även Kalmar domkyrka skulle få en kupol, vilket hör till en riktig domkyrka. Men kupolen byggdes aldrig. Däremot är domkyrkans interiör värd ett besök, särskilt sevärt är domkyrkans altare, predikstol och ljuskronor. Detta gör Kalmar domkyrka till en intressant helig byggnad att besöka.

Djur- och nöjespark på en och samma plats: Ölands Djur- och nöjespark

Djur- och nöjesparken är inte bara en djurpark, fast den från början var det. Det är också en nöjespark med en mängd olika fartfyllda attraktioner och i närheten finns också ett upplevelsebad. För att hinna uppleva allt på djur- och nöjesparken är en dag nästan lite för lite.

Borgholms slott – en stolt slottsruin

Från början var egentligen Borgholms slott bara ett försvarstorn, men de många utbyggnaderna gjorde tornet till ett riktigt slott.  Slottet brann ner till marken 1804 och idag kan du besöka slottsruinerna. Kulturella evenemang har också hållits vid ruinerna under flera år.