Attraktioner på Södra Jylland

Slott, stolta vikingar och lite teknik – attraktioner på Södra Jylland

Södra Jylland bjuder verkligen på en mångfald av attraktioner. På VikingeCenter tar du dig tillbaka till vikingatiden. Sønderborg slott är idag inte bara ett museum utan också en nationellt känd konsertsal. Är du istället intresserad av teknik är upplevelseparken Universe ett perfekt utflyktsmål.

Koldinghus slott: Kungligt residens och utsiktstorn

Koldinghus slott har många historier att berätta Som kungligt residens, som inspiration för målare och poeter eller som lokal stadsförvaltning, Koldinghus slott har under historien hyst ett stort antal olika uppgifter. Idag erbjuder det mäktiga tornet en fantastisk utsikt över omgivningen.

Titta på Ribe från ovan, från Ribe domkyrka

Extra spektakulärt är Borgartornet vid Ribe domkyrka Med en höjd av 52 meter och 248 trappsteg erbjuder det utsikt i alla väderstreck. Se ut över gamla stan, till Vadehavet nationalpark och upptäck hedar och våtmarker. Missa inte denna utsikt!

Bli en viking på Ribe VikingeCenter

Sederna var råa under vikingatiden och det är just det som gör historierna så intressanta idag. Följ med på en tidsresa 1 300 år tillbaka i tiden på Ribe VikingeCenter och upplev autentiska konstruktioner av den gamla vikingakulturen, där du bland annat får lära känna silversmeden och glaspärltillverkaren.

Gråstens slott på Södra Jylland

Gråstens slott har många intressanta historier att berätta. Du kommer själv att få bedöma vilka som hör hemma i fablernas värld och vilka historier du vill tro på. Det tvistas även om slottets ålder. Det byggdes på 1500-talet. Eller är det kanske yngre?

Dybbøl Mølle – en museikvarn

Dybbøl Mølle användas inte längre idag, men kvarnen är mycket populär som museum. I utställningen i kvarnen visas historiska vapen och uniformer. Tack vare sin strategiska betydelse anses kvarnen nu vara en dansk nationalsymbol.

Sønderborg slott Slottsmuseet

Sønderborg slott har gått från ”trutzburg” till museum. Idag hittar du ett museum om Jyllands historia och en konsertsal i byggnaden. Fyra flyglar och en innergård kännetecknar det eleganta slottet, som tillfälligt också har använts som fängelslott.

Universe – förstå tekniken i Nordborg

Universe är en upplevelsepark där du kan lära dig mycket om teknikens och vetenskapens värld. Naturens krafter åskådliggörs för dig på ett tydligt sätt i Blue Cube Simulation. I Universe-parken kan du lära dig mer om hävstångseffekten och lyfta en medelstor bil med hjälp av bara din muskelkraft.

Dybbøl Banke

Res tillbaka i tiden till år 1864 under ett besök på Dybbøl Banke. Här får du lära dig mer om slaget mellan danska och preussiska soldater genom rekonstruktioner, filmvisning och liveframträdanden. Besök skansarna, som de danska soldaterna försvarande sig från, och barackerna där de vilade mellan skiften. Var med när granaterna faller och skotten flyger. Avsluta besöket med att besöka slagfältet som omger museet och som är fullt av spår från det stora slaget.

Nationalpark Vadehavet

Ge dig ut på upptäcktsfärd på Vadehavet, ett av världens största tidvattensområden och en del av UNESCO:s världsarv. Två gånger per dag förändras området från vatten till land och bjuder på en unik tidvattensmiljö med ett enastående djur- och växtliv som kan ses genom flera utställningar, med hjälp av duktiga naturguider och genom egen nyfikenhet.

Konstpaus på Fanø

Fanø Kunstmuseum får ni ett helt nytt och unikt perspektiv på den vackra ön i södra Jylland. Här har många konstnärer låtit sig inspireras av Fanøs natursköna lugn och livsstil genom åren, och det har i sin tur resulterat i många vackra, varierande och unika tolkningar av trakten. Så oavsett om det är ert första eller femte besök på Fanø, är ett besök på konstmuseet en fantastisk upplevelse.

Fanø Skibsfart- og Dragtmuseum – kul för hela familjen

Fanø Skibsfart- og Dragtmuseum berättar man semesteröns fantastiska, hundratals år långa historia. Få en helt unik inblick i hur internationell sjöfart har format Fanø och vilken betydelse den har haft för livet på ön och för de som bor där. Något annat roligt som man kan göra på museet är att leka sjöman för en dag på Riggerloftet, där man kan lära sig ett häftigt trick eller två.

Fonden Gamle Sønderho

Fonden Gamle Sønderho syfte är att sprida kunskap om sevärdheter i Sønderho. Fonden äger flera historiska och unika sevärdheter, som ger er en ovanlig inblick i livet i byn på Fanø och områdets historia. Här kan ni lära er mycket mer om byn som ni besöker på semestern.

Kommandørgården på Rømø

Kommandørgården tar er med på en resa tillbaka i tiden, till det riskfyllda livet som valfångare på Rømø under 1700-talet. Upptäck denna välbärgade släktgård, lär dig mer om denna tid genom utställningarna i samarbete med Nationalmuseet och kom nära inpå skelettet från en riktig kaskelot.