Ett slott, många rekonstruktioner
Gråsten slott har genomgått stora förändringar under sin tid. Slottet var från början ett litet jaktslott som byggdes på mitten av 1500-talet. 1603 brann slottet ner och ett nytt slott uppfördes. Dessvärre brann även detta slott ned 1757. Ett nytt slott byggdes 1795 och det är det slott som vi idag kallar för Gråsten slott.
Sommarbostad för det danska kungahuset
Drottning Ingrid njöt hela sitt liv av att tillbringa tid på Gråsten slott. Då hon och Fredrik IX gifte sig 1935 fick de ta över slottet som sommarbostad. Drottning Ingrid hade ett stort intresse för blommor och natur, och hon har därför också haft ett stort inflytande på trädgårdens utseende. Här finns stora och färgglada rosor och perenner som står i full blom under sommaren. Det finns dessutom en utomhusutställning om slottets utveckling och historia.
Idag står slottet till rådighet för drottning Margrethe II och används fortfarande som sommarbostad för det danska kungahuset.
En spektakulär slottskyrka
Slottskyrkan är den äldsta bevarade strukturen i slottet och byggdes på 1600-talet. Kyrkan kan inte ses utifrån, då den är integrerad i slottets norra flygel. Slottskyrkan har sedan 1851 använts som lokal församlingskyrka och används till offentliga gudstjänster och kulturella evenemang.
Kyrkans altartavla är imponerande och är tillverkad i barock stil. I kyrkan hänger det runt 80 originalmålningar.
När vakterna marscherar
Om kungahuset är på besök i Gråsten slott på sommaren kan ni få se det berömda vaktbytet, som normalt endast kan ses i Köpenhamn.
Kungliga Livgarde samlas 11.30 vid Ahlefeldvej 4 och marscherar därefter till slottet. Denna marsch åtföljs av ljudet av flöjter och trummor, och på fredagar kan ni gå på konsert på slottsgården. Det är dock endast om den kungliga familjen befinner sig på slottet.