Kommandørgården på Rømø

Kommandørgården på Rømø är en välbevarad släktgård från 1600-talet. Gården tillhörde en av öns mest välbärgade familjer och har fått sitt namn från de kommendörer som bott på gården och som haft kommando på skeppen som användes för valfångst och långa expeditioner över Nordatlanten. Idag kan gården besökas från påsk till höstlovet. Resten av året får ni se den vackra byggnaden utifrån.

Släktgård från 1600-talet.

Från 1600-talet och i tolv generationer framåt har Kommandørgården ägts av samma familj. År 1770 byggdes gården om, och så ser den ut än idag. Både segling, handel och lantbruk har varit gårdens huvudbruk och det stora huset har varit hem till många tjänstefolk, drängar och hyresgäster, förutom familjen själv. Huset är särskilt intressant eftersom interiören, till exempel det vackra målararbetet, är så välbevarat. Väggarna är dessutom dekorerade med holländskt kakel. Från gården har ni en fantastisk utsikt över Vadehavet.

Utställningar på Kommandørgården

Själva gården är inredd som den var på 1700-talet, med målade paneler, vackra former utskurna ur träverket och kakel från Nederländerna. De olika rummen berättar genom sin inredning om livet och lantbruket på gården. Kläder från ön ställs ut tillsammans med annan textil som på sin tid hämtades hem från utlandet under de flera år långa internationella expeditionerna som männen åkte på.

Dessutom har Rømø Lokalmuseum i samarbete med Nationalmuseet utställningar i gårdens lada. De fokuserar framför allt på Rømøs historia som fiskeö och berättar om öns sjöfart, valfångst, fiske, lantbruk, kultur och läge i Vadehavet.
 

Valskelett i ladan

En unik upplevelse som Kommandørgården bjuder på är att du kan komma nära en av havets jättar. Här finns nämligen ett skelett från en kaskelot som blev strandad på Rømø år 1996. Det var bjässar som denna som kommendörerna på sin tid seglade ikapp med på sina expeditioner i de nordliga haven, och skelettet i sig gör det värt att besöka Kommandørgården.
 

Stanna till i kaféet

På Kommandørgårdens museum finns också ett kafé, där ni kan köpa mat och dryck. Här serveras hembakat, tårta, kaffe, te, saft från lokala producenter och ekologisk glass. Matpausen kan avnjutas både inomhus och utomhus. Ni kan även ta med egna matsäckar och äta dem med utsikt över Vadehavet. Vid kaféet finns en lekplats där barnen kan roa sig efter besöket på museet.
 

Hitta hit

Som vi nämnt har Kommandørgården öppet från påsk till höstlovet. Museet har begränsad åtkomst för rullstolsbundna, men det går fint att besöka gården där utställningarna i samarbete med Nationalmuseet och valskelettet finns. 
 

Gården ligger på följande adress:

Juvrevej 60

6792 Rømø

Besök gärna Kommandørgårdens hemsida för att planera ert besök.
 

Valfångst och släktgård på Rømø

Kommandørgården på Rømø ger en unik inblick i livet som valfångare på 1700-talet. Gå på upptäcktsfärd i det gamla huset och se ett riktigt kaskelotskelett i ladan.
 

Kommandørgården på Rømø

Kommandørgården tar er med på en resa tillbaka i tiden, till det riskfyllda livet som valfångare på Rømø under 1700-talet. Upptäck denna välbärgade släktgård, lär dig mer om denna tid genom utställningarna i samarbete med Nationalmuseet och kom nära inpå skelettet från en riktig kaskelot.

 

Foto: Alexander Köhler