Attraktioner i Vestjylland

Vestjylland – Från Nationalpark Thy till Legoland

Om du älskar temaparker eller vill utforska naturen, erbjuder Västra Jylland mer än bara ett intressant utflyktsmål. Från riddaräventyr på Legoland till mountainbiketurer i Nationalpark Thy, från Tirpitz-museet till JyllandsAkvariet erbjuder Västra Jylland många attraktioner som är väl värda ett besök.

Legoland

Legoklossar så långt ögat kan nå. Detta kan du uppleva tillsammans med dina barn på Legoland i Billund. De mer än 50 spännande attraktionerna gör utflykten till Legoland till en händelserik dag. De yngsta besökarna kommer att uppskatta Duploland och ridderliga äventyr kan upplevas i Knights Kingdom.

Tirpitz-museet

Tirpitz-bunkermuseet har utvecklats ur Blåvands bunkeranläggning och blickar tillbaka på en 40 miljoner år gammal bergskog och gamla skattkammare fulla av bärnsten. Men i Tirpitz-museet berättas även intressanta historier om soldaternas liv i Blåvand.

Tirpitz-museet

JyllandsAkvariet

Stig ner i havets djup på Jyllands akvarium ”JyllandsAkvariet”. Här kan du stryka en haj på ryggen eller hålla en riktig krabba i händerna. Turbulent blir det under matningstiden. Och kanske kommer dina barn att hitta äkta bärnsten när de kliver ombord på museiskutan?

Kystcentret Thyborøn

Allt vad kusten utanför Thyborøn har att erbjuda kan du uppleva i Kystcentret Thyborøn. Detta kustcenter erbjuder många vitt skilda attraktioner. Du kan följa med på stora äventyr på den ryska fregatten Aleksander Nevskij, men också lära dig mer om sköldpaddan i reptilzooet. I naturverkstaden kan du utveckla din personliga kreativitet.

Nationalpark Thy

I Nationalpark Thy får du uppleva intressanta landskap som formats av väder och vind. Men också kulturellt har nationalparken mycket att erbjuda. Pittoreska fiskebyar med imponerande skutor, en mountainbike-tur genom parken eller en resa till första artilleriets 19 bunkrar gör din semester i Thy till en oförglömlig upplevelse.

Legoland in Westjütland, Dänemark

Strandingsmuseum St. George i Thorsminde

Strandingsmuseum St. Georges populära utställningar berättar om strandningar på Jyllands farliga västkust. Här får ni lära er mer om en av världshistoriens största strandningskatastrofer som skedde utanför Thorsminde 1811. Här strandade det engelska skeppet HMS St. George och HMS Defence, och hundratals sjömän miste livet.

Fiskeri- og Søfartsmuseet

Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg kan du oppleve en blanding av hav, dyr og spennende historier. Her kommer du tett på de mange dyrene som lever i Nordsjøen og Vadehavet, og du får et innblikk i fiskernes eventyr opp gjennom årene.

Bunkermuseum Hanstholm

Bunkermuseum Hanstholm får ni se Nordeuropas största befästning från andra världskriget. I vackra naturomgivningar får ni se de maskiner som användes i kriget och titta på utställningarna som fokuserar på livet för 80 år sedan både från danskt och tyskt perspektiv.

Stauning Whisky destilleri

Stauning Whisky tillverkar whisky i världsklass här i Danmark. Följ med på en upptäcktsresa och lär dig mer om deras whiskytillverkning. Lyssna på historien bakom whiskyäventyret och få en nära insyn i varje steg i tillverkningsprocessen. Från golvmältning av danska korn och råg till destillering i 24 kittelpannor (pot stills) i koppar. En unik upplevelse för alla sinnen som låter dig se, känna, lukta och smaka.

Lemvig Museum

På Lemvig Museum kommer ni nära inpå den västjylländska staden och traktens historia genom barnvänliga utställningar, fotografier, minnesbilder och moderna tolkningar. Utställningarna byts ut ofta, vilket gör att museet kan besökas flera gånger.

Konst och kultur på Lemvig Museum

Danmarks Flymuseum

Besök Danmarks Flymuseum, som med sina 7 200 m2 och fler än 70 luftfartyg ger er en unik inblick i den danska flyghistorien. Här kan ni se många av de luftfartyg som har använts i exempelvis det danska luftvapnet eller under andra världskriget. Ni kan lära er mycket mer om flygplan och flygplanets utveckling genom de permanenta temautställningar som kompletterar flygplans-, motor- och propellerutställningarna.

En händelserik dag på Bork Legeland

Låt ungarna släppa loss på det stora inomhusleklandet Bork Legeland. Leklandet bjuder på timmar av underhållning för både stora och små barn. Leklandets många olika aktiviteter sätter barnens motoriska förmågor, fysiska styrka och fantasi på prov på ett eller annat sätt, medan de vuxna kan njuta av en lugn stund med massagestolar och tidningar.

Prova på vattensport i Hvide Sande

Har ni någonsin stått på vattenskidor? Om svaret är nej så kan ni prova på det i Kabelparken i Hvide Sande och få en ny och spännande sportupplevelse. Parkens bana är till för barn över 8 år och passar för nybörjare som vill ha kul med vattensport för första gången. I parken kan man prova både wakeboard och vattenskidor.

Järnkusten – västra Jyllands hårda kust

Järnkusten är namnet på kuststräckan mellan Thyborøn och Hvide Sande, där många skepp strandades, förliste eller råkade ut för andra olyckor på grund av oberäkneliga havsströmmar. Idag kan ni besöka räddningsstationer, strandvaktsstugor, minnesstenar till minne av sjömän som drunknat, fyrtorn och inte minst museer, som alla berättar historien om de svåra olyckorna som kuststräckan bevittnat.

Nørre Vosborg

Upplev enastående kulturarv kryddat med 800 år av dansk historia. Mitt i den ogästvänliga naturen står plötsligt Nørre Vosborg där, som i en saga, i det mest underbara av fjordlandskap med vackra byggnader och en trädgård som släpper lös fantasin. Herrgården bjuder på ett enastående kulturarv och arkitektur kryddat med 800 år av dansk historia. Här får ni höra historien om västra Jylland, där hårda förutsättningar och starka personligheter samverkade för att skapa en speciell kultur och anda omkring Nørre Vosborg.

Sandskulpturfestival i Søndervig

Alla har vi provat på att göra sandskulpturer som barn, men konstverken på Sandskulpturfestivalen i Søndervig är bra mycket mer imponerande än barndomens små slott. Här experimenteras det med sand-och grustyper. Tillsätter man sedan vatten och en hel del tålamod så blir resultatet enastående skulpturer, 7 meter höga och 200 meter breda.