Strandingsmuseum St. George i Thorsminde

Upplev världshistorien på västkusten. Ett besök på Strandingsmuseet St. George i Thorsminde är en upplevelse för alla sinnen och för hela familjen.

I den lilla fiskebyn Thorsminde ligger Strandingsmuseum St George. Under våren 2017 öppnade museet i helt nya byggnader med nya interaktiva utställningar som älskas av både besökare och recensenter.

Läget vid kusten, den prisbelönta arkitekturen och den engagerade förmedlingen har gjort att Strandingsmuseum St. George har nominerats till ”European Museum of the Year 2019”.

Strandingsmuseum St George i fiskebyn Thorsminde

Strandningarnas kust

På Strandingsmuseum St. George berättas det om spännande och dramatiska strandningar från de hundratals skepp som har förlist på den farliga jylländska västkusten, och varför denna kust var så fruktad. Du får även höra om kustbefolkningens hantering av våldsamma händelser och deras möten med strandade sjöfarare från hela världen. Det är hårda berättelser om liv, död och hjältemod, men också om medmänsklighet, omsorg och kärlek.

Den värsta strandningskatastrofen

Centralt i museet hittar ni historien om världshistoriens största strandningskatastrofer som skedde utanför Thorsminde runt jul 1811. De två engelska skeppen HMS St. George och HMS Defence strandade under en orkan, och 1 400 sjömän drunknade. Endast 17 kom i land vid liv.

Utställningen följer de två skeppen på deras sista ödesdigra resa, och du får lära dig mer om livet ombord genom de hundratals föremål som man hittat i vraken. En unik samling som inte kan hittas någon annanstans i världen.

Här kan du otroligt nog även se St. Georges originalroder, som med sina nästan 12 meter ger en bild av hur stort skeppet var. Rodret hänger i tornet och man kan följa det från botten till toppen och även röra vid det. Från tornrummet längst upp har du en fantastisk utsikt över havet och fjorden.

Barn klä ut sig till engelska sjömän på Strandingsmuseum St. George

Utforska resten av museet

Museets utställningar uppmuntrar alla museets gäster att ge sig ut på upptäcktsfärd, lyssna på berättelserna, se filmerna och prova de interaktiva spelen. Barn kan även klä ut sig till engelska sjömän från 1811, kika ner i lådor och in i skepp eller dyka ner i marinarkeologernas universum med ficklampa och leka på havets botten.

Utomhus finns en lekplats med sjöfartstema där barnen kan leka ännu mer.

Under 2019 kan ni även se utställningen Havfald, som fokuserar på den omfattande plastföroreningen i våra hav.

Läs mer om Strandingsmuseum St. George, öppettider och priser her.

Adress

Strandingsmuseum St. George
Vesterhavsgade 1E, Thorsminde
6990 Ulfborg